Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@05:24:43 GMT

جمشیدی: شهید مطهری با خون خود پای کتاب‌هایش را امضاء کرد

تاریخ انتشار: ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۹۴۰۲

جمشیدی: شهید مطهری با خون خود پای کتاب‌هایش را امضاء کرد


مهدی جمشیدی

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری فارس، قریب به نیم قرن است که آثار استاد شهید، شیخ مرتضی مطهری به عنوان اصلی‌ترین منابع و کتب معرفتی در زمینه‌های مختلف شناخته می‌شود. از علاقه‌مندان به علوم دینی تا دوست‌داران مطالعات فرهنگی و سیاسی به آثار او توجه خاصی نشان می‌دهند. اینکه چرا مطهری و آرائش تا این حد مورد توجه قشر کثیری از مردم ایران بالاخص جوانان بوده، ما را بر آن داشت تا در این باره با مهدی جمشیدی، استاد مطالعات فرهنگی و عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه به گفت‌وگو بنشینیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

چرا استاد مطهری ستاره درخشان عرصه اندیشه انقلاب شد؟

مهدی جمشیدی در ابتدا در مورد چرایی اهمیت مطهری و کتبش گفت: در مورد نقطه تمایز شهید مطهری از سایر اندیشمندان و علمای فعال در آن دوران نظیر شهید مفتح، شهید بهشتی، آیت‌الله خامنه‌ای و... می‌توان از دو منظر نگاه کرد و او را مورد بررسی قرار داد، اول؛ جنبه «متنی» که مربوط به کتب و دستاورد‌های علمی اوست و دوم، جنبه «فرامتن» که در مورد خود «شخصیت» مطهری و موضوعات پیرامونی آن است.


از راست: شهید مطهری، شهید مفتح، مرحوم آقا سیداحمد خمینی

وی افزود: در بُعد «متن»، آثار شهید مطهری چه آثار گفتاری و چه نوشتاری از خصوصیاتی برخوردار است که در دیگر کتب و آثار از سایر نفرات دیده نمی‌شود و این همان نقطه تمایزِ رهاورد‌های علمی ایشان از باقی است که به چند نمونه از آن اشاره خواهم کرد. 

متفکری جامع‌الاطراف

او بیان کرد: از جمله این خصوصیات می‌توان به به گستردگی موضوعاتی اشاره کرد که شهید مطهری بدان‌ها پرداخته است. این تنوع موضوعات از شهید مطهری یک شخصیت «جامع‌الاطراف» ساخته که با فراگیری خود و چند وجه و چند ضلع بودنش می‌تواند برای انسان یک نظام فکری طراحی کند. آثار مطهری جنبه «تمحّضی» ندارد که به یک بخش خاص و موضوعات پیرامونی آن بپردازد، بلکه گسترده بودن آثارش به حدی است که با تکیه بر آن به تنهایی می‌توان یک «مکتب» فکری و معرفتی ساخت. 

استاد در ساده‌سازی مطالب عالی و بنیادین

جمشیدی ادامه داد: خصوصیت دیگری آثار شهید مطهری سادگی در بیان بود. او توانست مضامین و موضوعات عالی را در ظروف معرفتی کوچک قرار دهد و به مخاطب منتقل کند. شهید مطهری با پایداری به اصل و اساس موضوعات در ساده‌سازی مفاهیم بسیار موفق بود.

آخوند معاصراندیش

استاد مطالعات فرهنگی گفت: ویژگی بعدی کتب مطهری «روزآمدی» و «تجدیدنظر زبانی» است. مطهری با ادبیات و موضوعات روز سخن می‌گفت، اگرچه او یک حوزوی سنتی اصیل و پرمایه است اما با خواندن آثار و شنیدن سخنانش آدمی پی خواهد برد که او با مسائل روز و موضوعات جدید جامعه مماس و منطبق است، در یک کلام او روحانی «معاصر اندیش» است. مسأله به روز بودن و با موضوعات جدید همزبان شدن بسیار مهم است، اگر نسل جوان بدانند شخصی بسیار باسواد است اما با آنها همزبان نیست، چندان اقبالی بدو نخواهند داشت؛ درحالیکه چه نسل جوان پیش از انقلاب و چه نسل جوان پس از انقلاب با خواندن کتب شهید مطهری او را هم‌سخن خود می‌یابد که ادبیاتی روان و مناسب احوال همه دارد. 

حریّت در فضای علمی، جرأت بخش برای اندیشیدن است

جمشیدی افزود: دیگر ویژگی ممتاز شهید مطهری قوت استدلالی آن در موضوعات است. نسل جوان پرسش دارد و به دنبال پاسخ‌های متقن و مستدل می‌گردد، آثار مطهری از لحاظ اعتبار استدلالی در سطح بالایی قرار دارد که پاسخگوی شبهات نسل جوان است. او در تقریر اندیشه مخالف بی‌محابا بود و چه بسا به قوت دلیل و استدلال اندیشه مخالف نیز اضافه می‌کرد که این نشان از صداقت علمی مطهری است. سانسور و حذف در بیان نظرات وجود ندارد و خود مارکسیست‌ها بیان کرده بودند مطهری گاهی در بیان اندیشه مارکس از خود ما جدی‌تر اقدام می‌کند. حریّت و آزادگی مطهری که به خود و دیگران جرأت اندیشیدن می‌دهد به کام هر جوانی خوش می‌آید و او را مجذوب خود می‌کند. 

خونی که مهر تأییدی بر مجاهدت علمی شد

او بیان کرد: بُعد دیگری که به ما در شناخت دقیق و بهتر مطهری کمک می‌کند بخش «فرامتنی» اوست. گاهی تنها با خطوط روی صفحه و آثار و کتب نمی‌توان به حقیقتی پی برد، جهان انسانی جهان علت و معلول است و گاهی باید از متن و ظاهر عدول کرد. شهادت شهید مطهری به عنوان یکی از نخستین شهادت‌های آغازین انقلاب نقش مهمی در اقبال مردم به آثار شهید مطهری داشت، مطهری با خون خود پای کتب و آثار و مسیری که طی کرده بود را امضا کرد. 


پیکر شهید مطهری

کتب مطهری هدایت‌بخش نسل جوان است

وی افزود: موضوع بعدی که مطهری را به صدر توجهات کشاند این بود که امام در مورد هیچ‌کس مطلق و فراگیر نگفت که آثارش بی‌هیچ استثنا سودمند است. امام تأکیدات و تأییدات فراوانی را در باب آثار شهید مطهری داشت که نظیر آن را در مورد هیچ‌کس دیگر بیان نکرده است. این سخن امام به عنوان حرف‌های کسی که برای طیف انقلابی «حجت» است موجب شد که توجهات به آثار مطهری بیش از پیش افزایش یابد. پس از امام حضرت آقا هم نظر ویژه‌ای به آثار شهید مطهری داشته و دارند. آیت‌الله خامنه‌ای هر سال جوانان را به خواندن کتب شهید مطهری تشویق می‌کند و می‌توان گفت ایشان در مورد هیچ یک از اندیشمندان ایرانی چه قبل از انقلاب چه بعد از انقلاب چنین تأکیدات مهی نداشته‌اند.

ایدئولوگ انقلاب 

جمشیدی گفت: مطهری در دوران پر التهاب فکری و معرفتی دهه ۵۰ میدان‌دار جبهه اسلام بود و بدون ترس در تقابلات اندیشه‌ای حاضر می‌شد و بحث و گفت‌وگوی سیاسی و معرفتی می‌کرد، مطهری هم قدرت دفاعی داشت هم توان اقنا‌ع‌سازی. همه می‌دانستند که در طیف انقلابی و حزب‌اللهی آن زمان کسی بهتر از مرتضی مطهری نمی‌تواند انقلاب و تقکر انقلابی را صورت‌بندی و تئوریزه کند. او تلاشش این بود تا هرچه بیشتر سیر و طریق انقلاب را با فکر و اندیشه آمیخته و ممزوج کند تا مردم انقلاب را نه با مسلسل و نارنجک بلکه با کتاب و تفکر بشناسند. 

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: شهید مطهری استاد مطهری روز معلم مهدی جمشیدی امام خمینی آثار شهید مطهری نسل جوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۹۴۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقویت و ترویج آثار شهید مطهری موجب بصیرت افزایی

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، آیت الله محمدباقر محمدی لائینی در دیدار با فرمانده سپاه کربلا و مسئول و کارکنان دفتر نمایندگی ولی فقیه در سپاه کربلا مازندران به‌مناسبت هفته عقیدتی سیاسی، اظهار داشت: یاد امام زمان (عج) در همه جا و همه حال خوب است در پیش سربازانش خوب‌تر که همه ما بدانیم پشتوانه و پشتیبان ما کیست که این  قدرت و عظمت را مثل وعده صادق، و درهم کوبیدن پایگاه عین‌الاسد رقم زده است.

وی تصریح کرد: حجت و ولی خدا برما امام زمان (عج) است، تو یک سلام کنی تو را به آسمان می‌برد و تو یک یا صاحب الزمان ادرکنی بگویی آقا کارهایت را درست می‌کند، یک لحظه فراموش کردن ایشان را باید برای خودمان گناه بدانیم.

آیت الله محمدی لائینی خاطرنشان کرد: آمریکا، صهیونیست‌ها، تروریست‌ها، داعشیان منطقه و ... هیچکدام امام زمان (عج) ندارند و ما داریم و مطمئن باشیم که ما موفق می‌شویم.

نماینده ولی فقیه در مازندران ضمن گرامیداشت دانشمند شهید آیت الله مطهری، تصریح کرد: ایشان هم عالم، باتقوا، مجاهد و جهادگر علمی بود و مزد خودش را از خدا گرفت، اگر شهید نمی‌شد واقعا حیف بود، ما هم اگر بخواهیم چنین مزدی از خدا بگیریم باید کاری کنیم، شهادت خودش مزد جهاد است، چقدر زیباست روز شهادت ایشان به نام عقیدتی سیاسی نامگذاری شده است و زیبنده سپاه و بسیج است و سپاه و بسیج باید نشان دهند که لایق چنین نامی هستند که البته نشان دادند.

عضو خبرگان رهبری یادآور شد: ما باید آثار این استاد شهید را در مجموعه خودمان تقویت و ترویج کنیم، آشنایی مجموعه سپاه و بسیج با آثار شهید مطهری برای بصیرت افزایی باید بیش از دیگران باشد، با کتبش آشنا شوند، تشویق به خواندن کنیم و تعریف و توضیح آثارشان را داشته باشیم.

امام جمعه ساری همچنین بیان کرد: بسیج و سربازان وظیفه را باید بسازید که مقدمه‌اش آگاهی‌بخشی و مشاهده تقوا و صداقت از مجموعه است، تا بعد از رفتن مبلّغ شما شوند، کاملا عوض شده باشد، خانواده خود را عوض کند.

این مسئول وفاق بین فرماندهی، عقیدتی، حفاظت و اطلاعات را مهم دانست و تاکید کرد: این هم به حوزه فرماندهی مربوط می‌شود تا رفتاری پدرانه داشته باشد و اعتماد به‌دست بیاورد، هم انتظار ما و مردم از شما انتظاری بالاست، سپاه جوشیده‌ای از دل انقلاب است و خدا سپاه را به‌وجود آورده است.

وی با اعلام اینکه یکی از ویژگی‌های مهم سپاه قدرت و اراده اوست، گفت: اصل قضیه؛ جرأت، قدرت و اراده است، همچون عملیات وعده صادق، هیچ کسی تصور نمی‌کرد به این لانه زنبور سنگی بی‌اندازد، این قدرت، اراده و جرات برآمده از این سپاه بوده و مهم است.

آیت الله محمدی لائینی یادآور شد: امام فرمودند اگر سپاه نبود کشور نبود این شجاعت، شهامت، از خودگذشتگی، اقدام و نترسیدن و اعتماد به خدا را باید در سپاه حفظ کنیم و حفظ آن مربوط به این بخش عقیدتی، ایمان، معنویت و ... می‌شود، این بخش سوخت آن قدرت است، با این سوخت اسرائیل که چیزی نیست امپراطوری استکباری جهان هم از هم می‌پاشد و زمینه اصلی حکومت جهانی با ظهور حضرت تشکیل می‌شود، اینجا را باید جدی گرفت، فرماندهی باید بخش عقیدتی را هزینه واقعی خودش بداند، اینجا کمترین آسیب و ضعف را داشته باشد، اینجا سرمایه ماست.

عضو خبرگان رهبری همچنین عنوان کرد: طلاب و روحانیت بافضیلت، بابصیرت، با دین و تقوا را وارد بدنه سپاه کنید، اصلا سپاه باید از مشی شما روحیه بگیرد نه از کلام شما، امیدواریم همه سپاه و بسیج را تقویت کنیم و بچه‌های امام زمان (عج) را یاری کنیم تا این پرچم به دست صاحب اصلی برسد.

دیگر خبرها

  • نگاه استاد مطهری به آینده جمهوری اسلامی به روایت افروغ
  • آثار شهید مطهری عقل را تسلیم و دل را راضی می‌کند
  • بیست و دومین دوره سیر مطالعاتی بنیاد شهید مطهری برگزار می شود
  • معلمان منشا هر تحولی در جامعه هستند
  • تجلیل مسئولان از مقام شامخ معلم در کلاسهای درس
  • آماده‌باش اردستان در پایان هفته/ مرخصی‌ها لغو شد
  • تقویت و ترویج آثار شهید مطهری موجب بصیرت افزایی
  • شهید مطهری الگویی ارزشمندی برای دانشجویان است
  • سپاه و بسیج با آثار شهید مطهری آشنا شوند
  • انتشارات جمکران با ۵۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می‌آید