Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مطهری ضمن اعلام فراخوانی برای همایش «بازاندیشی آرای استاد مطهری در مواجهه با مسائل امروز»، از پژوهش‌گران دعوت کرد با مقالات علمی خود در این همایش مشارکت کنند.
این همایش که با همکاری شماری از مراکز علمی و فرهنگی کشور در اسفندماه سال جاری برگزار می‌شود، به مناسبت یکصدمین سال ولادت استاد مطهری تمهید شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


سه محور اصلی «اسلام و ایران»، «تمدن اسلامی» و «تاریخ‌اندیشی» شاکله موضوعات هفت‌گانه این همایش معرفی شده است.
در محور اسلام و ایران با نگاه تاریخی، موضوعاتی از جمله « بررسی دیدگاه شهید مطهری در باره چگونگی گسترش اسلام»، « بررسی دیدگاه شهید مطهری در باره چگونگی اسلام‌پذیری ایرانیان»، «مهمترین چالش‌های جامعه اسلامی در دهه‌های نخستین در آثار شهید مطهری»، « قلمرو، ابعاد، چگونگی و آسیب‌شناسی اثرپذیری ایرانیان از اسلام در آثار شهید مطهری»، « قلمرو، ابعاد، چگونگی و آسیب‌شناسی اثرپذیری امت اسلامی از میراث تمدنی ایرانیان در آثار شهید مطهری»، « تاریخ‌پژوهی و سیره‌پژوهی معصومان علیهم السلام در آثار شهید مطهری» و «مهمترین چالش‌های سیاسی و فرهنگی و اجتماعی ایران معاصر در آثار شهید مطهری» فراخوان شده است.


موضوعات محور دوم با عنوان تمدن اسلامی با نگاه تاریخی، عبارتند از: «تأملات مفهومی و روش‌شناختی معطوف به تمدن و تاریخ تمدن در آثار شهید مطهری»، «ارزیابی تمدن پیشین اسلامی در اندیشه شهید مطهری»، «زمینه‌ها و عوامل پیدایش و بالندگی تمدن پیشین اسلامی در نگاه شهید مطهری»، « زمینه‌ها و عوامل انحطاط تمدن پیشین اسلامی در نگاه شهید مطهری»، «ارزیابی تمدن غرب در اندیشه شهید مطهری»، « ارزیابی تمدنی غرب در اندیشه شهید مطهری»، « تاریخ اندیشه در جهان اسلام از منظر شهید مطهری، «نگاه شهید مطهری به استشراق» و «تاریخ احیاگری اسلامی در جهان معاصر از منظر شهید مطهری».
همچنین «گستره موضوعات تاریخی مورد اهتمام شهید مطهری»، «مفهوم، اهمیت، کاربرد تاریخ در اندیشه شهید مطهری»، «جایگاه تاریخ در نوآوری‌های شهید مطهری»، «گستره منابع و ارجاعات تاریخی شهید مطهری»، «تأملات روش‌شناختی در نوشته‌ها و اشارات تاریخی شهید مطهری»، «واکاوی تلقی شهید مطهری از سند تاریخی»، «بایدها و نبایدها داده‌گزینی تاریخی بر پایه آثار شهید مطهری»، «بایدها و نبایدهای پردازش اطلاعات تاریخی بر پایه آثار شهید مطهری»، «معرفت تاریخی و تاریخ به مثابه یک منبع شناخت در اندیشه شهید مطهری»، «فلسفه تاریخ در اندیشه تاریخی شهید مطهری: اصالت تاریخ، نقد نظریه مارکسیستی تاریخ، عامل حرکت تاریخ، نگاه قرآن به تاریخ....» موضوعات فرعی در محور تاریخ‌اندیشی هستند.
محورهای سنت و مدرنیته، پیشرفت و انحطاط، گسست نسلی، روحانیت، آئین‌های دینی و اجتماعی، خرافات از دیگر عناوینی است که در این همایش مورد توجه خواهد بود.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن همایش فراخوان مقاله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۳۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!

کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است که این اثر برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر شده است.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، چهل‌وچهار سال از شهادت استاد مرتضی مطهری می‌گذرد؛ چه چیزی باعث شده‌است هنوز آثار ایشان تجدید چاپ شود و تمامی رهپویان اندیشه به این آثار توجه داشته‌‌باشند؟ تاریخ هر چیزی را به راحتی در خود نگاه نمی‌دارد و به نسل‌های بعدی منتقل نمی‌کند. باید کاوش کرد چه چیزی شهید مطهری را در این جایگاه قرار داده‌است و سخنان او همیشه تازه بوده‌است؟

معلم شهید در ایران معاصر، در هر دو عرصه‌ی اندیشه و عمل سیاسی‌ـ‌اجتماعی تاثیر گذارده است. او در دو کانون اصلی تفکر و دو گروه مرجع در جامعه‌ی ایران، یعنی در حوزه‌‌های علمیه و دانشگاه حضوری جدی داشت. در تمام این محافل یکی از محورهای اساسی بحث‌هایش فلسفه و موضوعات جدید کلامی بود؛ مقتضیات زمان را به خوبی فهم کرد و چراغ حکمت اسلامی را روشن نگاه داشت. او در زمان غلبه‌ی اندیشه‌ی غربی، به نقد فلسفه‌ی غرب پرداخت و در حالی که مدافع فلسفه‌ی اسلامی بود، هرگز از آداب و لوازم خلوص اندیشیدن خارج نشد. سخن گزافی نمی‌تواند باشد اگر بگوییم که شهید مطهری در گشودن راه فلسفه‌ی اسلامی به مجامع علمی نقشی پررنگ داشت.

در سال‌های پرالتهابی که مکتب‌ها و نگرش‌هایی همانند مارکسیسم و ماتریالیسم در قالب گروه‌ها و احزاب بر فعالان و مبارزان سیاسی تأثیر می‌گذاشتند، شهید مطهری با استفاده از آنچه نزد علامه محمدحسین طباطبایی آموخته‌بود، زیرساخت‌ها و مبانی فلسفی این نوع مکاتب را به چالش کشید و ضعف‌ها و اشکالات آن‌ها را در معرض دید و داوری جامعه‌ی آن روز نهاد. نگارش آثاری چون «علل گرایش به مادی‌گری»، «اصول فلسفه و روش رئالیسم»، «نقدی بر مارکسیسم»، «مسئله شناخت»، «فلسفه تاریخ»، «فلسفه اخلاق» یک جهاد علمی بود که آثار عملی آن تا ایجاد روحیه‌ی خودباوری در میان جوانان کارساز بود. از این رو جوانان این زمان نیز شایسته است به آثار ایشان از مسیرهای امن و استوار رو کنند. کانون اندیشه جوان چند اثر در خور توجه برای آشنایی جوانان با منظومه‌ی فکری استاد مرتضی مطهری منتشر کرده‌است؛ یکی از این آثار، کتاب دو جلدی «طهور در ساغر» به قلم حسینعلی رحمتی است.

بحث اصلی در جلد اول «طهور در ساغر» با این پرسش آغاز می‌شود: «مطهری را باید در زمره‌ی فیلسوفان به شمار آورد یا متکلمان؟». حسینعلی رحمتی برای پاسخ‌دادن به این پرسش اذعان می‌کند باید تعاریف کلام و فلسفه، متکلم و فیلسوف و وظایفشان مشخص شود و همچنین شیوه‌ی تفکر و عملکرد شهید مطهری نیز بررسی شود. بنابراین بیان‌کردن این تعارف و سلوک و عمل شهید مطهری در برابر هر کدام، وجهه‌ی همت نویسنده قرار می‌گیرد. او در جلد اول کتاب به تعریف فلسفه و زیست فیلسوفانه می‌پردازد؛ ابتدا تاریخ مختصری از فلسفه را بیان می‌کند سپس تعاریف را در دو جغرافیای فکری اسلامی و غرب پی می‌گیرد. در خلال بیان این دقایق، ظرافت رفتار و مشی فکری و در بیانی دیگر، روش‌شناسی استاد مطهری در فلسفه آشکار می‌شود. این جلد از کتاب تا به حدی روان است که می‌توان دانشجویان سال اولی رشته‌های علوم انسانی را به خواندن آن ترغیب کرد؛ چراکه به مناسبت سیر در اندیشه فلسفی استاد مطهری، سیری هم در تاریخ فلسفه از یونان باستان تا معرفت‌شناسی انجام شده‌است.

جلد دوم کتاب «طهور در ساغر» با عنوان «سیری در اندیشه‌های کلامی استاد مطهری» دو ساحت زندگی یک انسان، یعنی ساحت شخصی  و اجتماعی را بررسی می‌کند. کتاب با پرسش از چیستی دین و دلیل نیاز آدمی به دین آغاز می‌شود و با جاری شدن مفاهیم اختیار بشری و عدل الهی در فصل دوم، به سوی پرسش از آزادی می‌رود. پس از اینکه مبانی، مفهوم، جایگاه و اقسام آزادی بررسی شد، نسبت میان دین و آزادی و آسیب‌شناسی آزادی در برابر مخاطب قرار می‌گیرد. نویسنده در حالی این سیر را پیش می‌برد که تفکر شهید مطهری در تمام سطح‌های سخن پررنگ است و آشکار می‌شود.

فصل چهارم کتاب موضوع اخلاق و دین‌باوری را بررسی می‌کند. این فصل محل منازعه میان مکتب‌های اخلاقی مهم دوران می‌شود. با این همه، آخرین فصل جلد دوم «طهور در ساغر»، تلاش می‌کند، دین را در آینه‌ی فهم کند. در اینجا کتاب به پرسش نخست بر می‌گردد که مطهری یک فیلسوف است یا متکلم و به این مناسبت جریان‌های مهم اندیشه در تاریخ اسلام را بازگو می‌کند و مهم‌ترین شاخص‌های فکری هر کدام را بر می‌شمرد.

کتاب «طهور در ساغر» را می‌توان از دو منظر نگاه کرد: اول) کتابی برای آشنایی با منظومه فکری استاد شهید مرتضی مطهری، دوم) کتابی برای فهمیدن دقایق مهمی در سیر اندیشه از یونان تا ایران معاصر، سوم) کتابی برای آشنایی و فهمیدن چیستی کاربرد علوم عقلی، که به انتزاعی‌بودن متهم می‌شوند، در زندگی فردی و اجتماعی.

«طهور در ساغر» از سوی کانون اندیشه جوان در دو جلد به قلم حسینعلی رحمتی منتشر شده‌است. این کتاب در جلد اول به اندیشه‌های فلسفی استاد می‌پردازد و در جلد دوم به اندیشه‌های کلامی ایشان؛ این پرداختن و بررسی اندیشه‌ها با رویکرد هم‌آوایی میان منش و سلوک علمی استاد و تعاریف موجود از این دو دانش، پیش می‌رود.

دیگر خبرها

  • شهید مطهری از معماران بنای فکری انقلاب اسلامی بود
  • شهید مطهری از معماران انقلاب اسلامی بود
  • نگاه استاد مطهری به آینده جمهوری اسلامی به روایت افروغ
  • علی مطهری: در خانواده آیت‌الله مطهری با شکاف بین‌نسلی مواجه نیستیم، اما...
  • انتقادات و توصیه‌های علی مطهری به روحانیون
  • ماهیت واقعی تمدن غرب برای جوانان تبیین شود
  • دنیای امروز نظاره‌گر پیاده شدن اسلام ناب محمدی در دانشگاه‌های غرب است
  • اندیشه‌های الهی به دانشگاه‌های آمریکا رسید
  • استاد مطهری؛ فیلسوف یا متکلم؟!
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد